Wij krijgen sinds de invoering van E10 veel vragen van scooterrijders wat ze moeten tanken. Onderstaand de antwoorden.

Let op welke benzine je tankt

Per 1 oktober zijn tankstations verplicht om E10-benzine te gaan verkopen in plaats van euro 95. Doordat E10-benzine 10% bio-ethanol bevat, kun je deze benzine niet in je tank gooien. Dit veroorzaakt op termijn problemen aan je scooter. Dit geld voor alle 4-taks brommers en scooters. Voor een 2-takt scooter of brommer moet je mengsmering tanken. (Onze mengsmering wordt gemaakt met AVIA Super 98 ongelood E5)

Wat moet ik dan wel tanken?

We raden aan om benzine te tanken met maximaal 5% bio-ethanol oftwel E5-benzine. Bij ons is dit de AVIA Super 98 ongelood E5 (Pomp nummer 4)

Je zult dus noodgedwongen over moet stappen op Super 98 ongelood (E5). Deze brandstof is inderdaad duurder. De ervaring leert dat het rendement beter is en dat dit deels de meerprijs compenseert. Laat de E10-benzine niet langdurig in de tank en tank gewoon de volgende keer AVIA Super 98 ongelood (E5).

Wat zijn de gevolgen van E10-benzine in een scooter?

In E10 zit tot 10% ethanol. Ethanol heeft o.a. het effect dat het vocht aantrekt. Daarnaast tast het de weekmakers in slangen, keerringen en dergelijke aan. Hoe meer ethanol er in brandstof zit, hoe sneller deze verouderd. Daardoor kunnen sproeiers e.d. sneller verstop raken. In het motorblok zullen de onbeschermde aluminium delen, slangen, pompen, keerringen en kleppen welke dan in contact komen met de E10-benzine uiteindelijk beschadigen wegens de corrosieve werking.

Waarom verkopen de benzinepompen vanaf 1 oktober E10?

Bijmenging met bio-ethanol betekent dat onze voertuigbrandstof voor een deel uit zogenaamde ‘hernieuwbare’ energie bestaat. Hernieuwbare energie is het antwoord op de eindige voorraad fossiele brandstoffen. Verder is bio-ethanol een wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Met bio-ethanol kan de CO2-uitstoot van het wegverkeer worden verlaagd.

LET OP!

Bij veel (onbemande) tankstations zul je maar 2 soorten brandstof aantreffen (Diesel B7, en Euro 95 E10)