Vijf tips waar je rekening mee kan houden om jouw auto zo goed mogelijk voor te bereiden voor de winter.

Leg de autokrabber maar alvast klaar, binnenkort kunnen de weersomstandigheden zoals vorst, regen en gladheid weer allemaal aan bod komen. Om de winter door te komen zonder problemen met de auto, is het goed om de auto winterklaar te maken.

1. Ruiten(wissers) en deuren
Zorg ervoor dat je de ruitenwissers regelmatig vervangt, ongeveer één keer per jaar. Mochten je voorruiten beschadigd zijn, hersteld deze dan. Als de ruiten zijn bevroren, let er dan op dat je de ruitenwissers los maakt van het raam voordat je ze aanzet. Spuit of smeer de rubbers van je deuren in met siliconenspray of rubbervet. Hiermee voorkom je het vastvriezen van de rubbers. Mochten de rubbers toch zijn bevroren, open de deur dan langzaam en niet met een ruk. Vergeet niet de ruitensproeierantivries!

2. Koelvloeistof
Controleer het koelsysteem op lekkages en de toestand van slangen, radiateur en thermostaat. Het koelsysteem moet ten minste -20 graden tegen vorst beveiligd zijn, dit kun je laten controleren.

3. Banden
Je kunt het beste in de winter de zomerbanden omwisselen voor winterbanden. Met winterbanden heeft de auto meer grip op het koude wegdek. Mocht je dit niet doen, let er dan op dat je banden een minimale profieldiepte hebben van 3 of 4 mm. Deze profieldiepte zorg voor genoeg waterafvoer.

4. Accu
Gemiddeld heeft een accu een levensduur tussen de 3 en 7 jaar. Door de kou in de winter wordt de capaciteit van de accu minder en de startweerstand van de motor groter. Dit is de reden dat in de winter auto’s moeilijker of niet starten, controleer dus goed je accu.

5. Overige controles
Laat je airco controleren op gaslekken en de aandrijving van de compressor. Ook is het belangrijk dat de schokbrekers uitgetest worden voor een veilige wegligging en korte remafstand. Gebruik de juiste motorolie, door de kou kan de olie dikker worden.

Naast deze zaken is het natuurlijk altijd goed om uw auto een onderhoudbeurt te geven. Hierbij wordt de olie ververst, filters vervangen en de motorafstelling nagekeken.

Op naar een veilige winter!

Hulp nodig bij b.v. het controleren van uw bandenspanning of het bijvullen van de ruitensproeierantivries? Wij helpen u graag!